24 Ocak 2009 Cumartesi

SOĞANIN FAYDALARI NELERDİR


Soğan, kemik erimesini engelliyor

Özellikle hanımlarda menopoz sonrası ortaya kemik erimesi (osteoporoz) hastalığına karşı en etkin ilacın soğan olduğu bildirildi.The Journal of Agriculture and Food Chemistry (Tarım ve Gıda Kimyası) isimli Amerikan dergisinde yer alan bir araştırmanın sonuçlarına göre, fareler üzerinde yapılan deneyler, beyaz kuru soğanda bulunan bir bileşimin kemikleri güçlendirdiğini ve kemik erimesini önlemede faydalı olduğunu ortaya koydu. Kemikleri sağlam ve sağlıklı tutmanın başlıca yolunun sağlıklı beslenme, içki ve sigaradan uzak durma ve şişmanlığı önleyecek ölçüde egzersiz yapmak olduğunu söyleyen araştırmacılar, kuru beyaz soğanda bulunan ve GPCS adını verdikleri bir bileşimin kemik erimesine karşı son derece etkin olduğunu kaydettiler.Kadınlarda menopoz, erkeklerde ise özellikle 65 yaş sonrası ortaya çıkan kemik erimesine karşı beyaz kuru soğanın iyi geldiğini ifade eden araştırmacıların yaptıkları deneylerde, kuru beyaz soğanla beslenen farelerin kemiklerindeki zayıflamanın diğer farelere göre çok daha yavaş olduğunu gördükleri bildirildi.Alternatif tıbbın baş tacı soğan, kalp krizi riskini düşürüyor. Özellikle sarı ve beyaz renklisi yararlı olan soğan kanser dâhil pek çok hastalığa iyi geliyor. Sarı ve beyaz renkli olanlar daha da faydalı.Soğan, 6 bin yıldır alternatif tıpta çok sayıda hastalığın tedavisinde kullanılıyor. ABD’li ünlü bilim adamı Prof. Dr. Victor Gurewich’in, kalp hastalarına önerdiği tek şey ‘’soğan yemek”. Uzmanlar soğanın kandaki kolesterol oranını düşürdüğünün ve “iyi kolesterol” olarak bilinen HDL’yi yükselttiğinin araştırmalarla kanıtlandığını anlattı.
Haşlanmışı kanı temizliyor Dr. Gurewich, çiğ soğanın haşlanmış veya kızartılmış soğana oranla HDL’nin yükselmesinde daha etkili olduğunu, ancak haşlanmış soğanın da kalbe başka yararlarının bulunduğunu açıkladı. Haşlanmış soğanın kanı temizlediğini, kanın pıhtılaşmasını önlediğini, hatta pıhtılaşmış kanı tedavi ederek damar tıkanıklığına engel olduğunu anlatan Dr. Gurewich, bu yüzden doktorların hastalarına, günde yarım soğan yemeyi ya da soğan suyu içmeyi önerdiklerini söyledi.
Şeker hastalarına ideal besin…

Soğanın, eskiden beri şeker hastalarını tedavi etmek için kullanıldığını, yapılan bir araştırmada, soğanda kandaki şekeri azaltan maddelerin bulunduğunu ifade eden uzmanlar, hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda da soğanın hem tansiyonu hem de kan şekerini düşürdüğünün tespit edildiğini kaydettiler.Soğanın, aynı zamanda doğal bir antibiyotik olduğuna söyleyen Rus bilim adamları, soğanın birçok bakteriyi en iyi şekilde yok eden sebze olduğunu, ağızda oluşan bir yaranın, soğan çiğnenmek suretiyle yok edilebileceğini öne sürüyorlar. Eskiden savaşlarda askerlerin yaralarını tedavi etmek için de kullanılan soğanın, acıyı aldığına, uykusuzluğa iyi geldiğine, sinirleri yatıştırdığına ilişkin görüşler bulunuyor.Mikrobik hastalıklara karşı etkili olan soğan, özellikle dizanteri gibi bağırsak hastalıklarını, öksürüğü ve boğaz enfeksiyonlarını tedavi amacıyla da kullanılıyor. Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma da, soğanın kanser üreten hücreleri yok ettiğini ortaya koydu. Sarı ve beyaz soğanı tercih edin. Rengi kırmızıya kaçan soğanların, HDL kolesterolü üzerinde daha az etkisi bulunuyor

Hiç yorum yok: